Welkom bij Hofstede Kloosterstein.
 

Voedselbos

 

Voedselbos De Goudse Hout
Landbouw is tegenwoordig meer dan melkveehouderij of akkerbouw. Met nieuwe initiatieven en teeltwijzen proberen we de natuur en biodiversiteit te bevorderen en dichterbij de mensen te brengen. Daarom werken we ook samen met het Voedselbos De Goudse Hout.
Voedsel uit een bos, wat stel je je daar bij voor? Er groeit toch geen andijvie of broccoli tussen de bomen? Nee hoor, in een voedselbos staan bessenstruiken, perenbomen, hazelaars en mierikswortels. Het ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje rommelig uit. Allerlei knollen, planten, struiken en bomen door elkaar, onder en langs elkaar. Maar het mooie is dat op deze manier het groeiende en bloeiende groen elkaar versterkt.
Mooi! En voor wie zijn die noten, knollen en bessen eigenlijk? Het voedsel is er voor de kruipers, de vliegers, de fladderaars en de hoppers. Er is een rijk bodemleven in een voedselbos en vogels zijn er in hun element. Voor mensen zijn er emmers vol druiven, aardperen en wortels. Daarnaast maken de werkers van het voedselbos inkt van de kruiden, een hekwerkje van bramentakken en thee van de citroenmelisse.  En wat doet de mens in een voedselbos? Werken en genieten. Daarom past dit zo mooi bij de opzet van de samenwerking met o.a. het Weilandklooster.
In een voedselbos wordt niet gespit, gewied of gespoten. Daar gaat het om planten, mulchen, bouwen en oogsten. En het voedselbos verleidt ons vaak ook tot kletsen, kijken, luisteren en uitrusten.


Het voedselbos ligt in het Goudse Hout, het groengebied waar onze eigen boerennatuur straks aan grenst. (we zijn nog bezig met de vergunningenprocedure voor de aanleg).  Sinds twee jaar wordt in dit bos al actief gewerkt door de initiatiefnemers en vrijwilligers. De brandnetels en bramen zijn teruggebracht tot evenwichtige proporties en nu krijgen andere struiken, bomen en kruiden licht en ruimte. Het voedselbos Goudse Hout groeit de komende jaren, niet alleen met takken en wortels, maar ook in hectares.  De bomenrand rondom het perceel stond vol zieke essen. Nu de zieke essen zijn gekapt, is er ruimte voor een herbeplanting volgens de uitgangspunten van het voedselbos.
Het is spannend om te zien of we zo de natuur kunnen ondersteunen om ook op deze lange stroken grond voedsel te laten groeien voor mens en dier. Inmiddels groeien de noten, bessen en kruiden in de Goudse Hout, zichtbaar voor passant, recreant, rustzoeker en deelnemer aan de activiteiten van Het Weilandklooster. Zin om mee te helpen? Iedere vrijdagmorgen is het werkochtend van 9 tot 13 uur. De inloop is vrij, je moet het alleen even weten te vinden. Mail voor meer informatie naar voedselbos@ivn-ijsselengouwe.nl.